Bandyspelare

Bandy är en snabb och intensiv vintersport som har utövats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Man är tio utespelare och en målvakt i varje lag. Spelet förs på en isbelagd plan i storlek av en fotbollsplan med klubbor och en liten hård orange boll som kallas för nystan. En bra bandyspelare är en som besitter styrka, kondition, bollkontroll, koordination och speluppfattning. Bandy kallas ibland för världens snabbaste lagsport och det är bara de bandyspelare som besitter alla dessa egenskaper som når de högsta höjderna. Många spelare förbereder sig inför säsongen genom att ställa upp i tuffa utmaningar som Käglanloppet och Vätter Challenge Triathlon. Här kan du läsa om några av de spelare som har lyckats inom den folkkära sporten bandy.

Bandyspelare i nutid

Per ”Pelle” Fosshaug är en spelare som många kommer att tänka på när man pratar om framgångsrika bandyspelare. Han föddes i Ljusdal men flyttade till Borlänge och hamnade till slut i Västerås där han hade sina absoluta höjdpunkter som spelare i Västerås SK. Där blev det hela sex SM-guld på en tioårsperiod. Det blev även fem VM-guld med det svenska landslaget under karriären. Per har även gjort det snabbaste målet någonsin i svensk elitbandy då han gjorde mål för sitt Tillberga mot Villa-Lidköping redan efter fem sekunder 2008.

En annan bandyspelare i nutid som är mycket välkänd är Magnus Muhren. Han lämnade sin moderklubb Skutskär för att spela i Sandvikens AIK 1993. Där blev det blev 700 mål på 484 matcher. På sina 13 säsonger i Sandviken blev det fem SM-guld. Han har blivit utsedd till årets man i svensk bandy fyra år i rad och har även vunnit tre VM-guld för Sverige. Han flyttade till Göteborg 2010 för att hjälpa GAIS i deras satsning att nå Elitserien vilket lyckades. Magnus Muhren är fortfarande aktiv som players manager och spelare i Villa-Lidköping.

Framtidens publikdragande bandyspelare

Bandyspelare i dåtid

Bernt ”Bempa” Ericsson är född i Falun 1942 och gjorde sin A-lagsdebut som bandyspelare som femtonåring för Falu BS 1958 mot Edsbyns IF. Det blev 109 landskamper för Sverige och åtta VM medaljer. I de sex världsmästerskap som Bempa deltog i blev han framröstad i världslaget inte mindre än sex gånger. Vidare kan nämnas att han vann skytteligan i högsta serien hela fem gånger och lika många gånger blev han framröstad som årets spelare i svensk bandy. Bernt Ericsson hann vinna tre SM-guld i bandy innan han avslutade karriären i Slottsbrons IF.

Nils ”Nicke” Bergström är en annan av dåtidens bandyspelare som många minns. Född i Nässjö 1921 och spelade hela sin karriär 1938-1958 i Nässjö IF. Han gjorde bara 12 landskamper för Sverige men på dessa matcher gjorde han fantastiska 22 mål. 1949 gjorde han två mål mot Edsbyn i SM-finalen och blev svensk mästare. Nils vann även skytteligan i högsta serien tre gånger och den interna skytteligan hela 14 gånger. Nils Bergström avled 2001 men hann med att uppleva när man satte upp en staty av honom på Stora Torget i Nässjö 1999-

Idoler i bandyn

Oavsett om vi pratar om dåtida eller nutida stora bandyspelare så är bandyn något som har en fast plats i det svenska idrottshjärtat. Många lag har genom tiderna kommit från brukssamhällen och mindre orter runtom i Sverige som till exempel Surte, Lesjöfors och Slottsbron där bandyn och bruket var allt. Detta gjorde att många såg upp till spelarna i det lokala bandylaget och många bandyspelare blev oerhört populära och älskade. I dagens bandy kommer man mer och mer bort från den gamla bandyn och det har blivit något av en elitsport. Men fortfarande så finns det många som ser upp till sina hjältar på isen.