Damer

Bandy är en populär sport som spelas på en is mellan två elvamannalag med klubbor och en boll. Bollen ska vara av godkänt material och vara antingen röd, cerise, rosa eller orange så att den syns mot isen. Sporten spelas både av damer och herrar och till skillnad mot ishockey, spelas bandy med rullande tid, det vill säga att tiden aldrig stoppas. Bandy är populärt i många länder men är som störst i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Det har spelats bandy för damer länge men det var först på 70-talet som det började att tävlas på organiserad nivå. Det första världsmästerskapet för dambandy hölls 2004 då Sverige vann.

Bandy för damer är en populär sport.

Damer och bandy

Det första mästerskapet för damer var 1973 och segrare där blev IK Göta från Stockholm som också dominerade under mesta delen av 1970-och 80-talen. Under senare år har laget AIK från Solna varit det lag som har vunnit mest. Även lag som Kareby IS och Sandvikens AIK har varit framgångsrika och i mars 2016 vann Kareby IS dam-SM. Bandysäsongen kommer att se annorlunda ut inför 2017/2018. Man har minskat antal lag från 22 till 16 och även reglerna för vilka lag som flyttas upp och ner till elitserien och division ett har ändrats. Förut har allsvenskan bestått av två serier men nu slås de samman.

Den serien som står kvar ensam, delas in i två grupper som delas in efter geografi. En nordgrupp och en södergrupp kommer att bildas och lag från samma grupp möter varandra två gånger och från motsatt grupp möter man endast varandra en gång. Den som placerar sig på första plats efter säsongen, flyttas automatiskt upp i elitserien. Lag på andra och tredje plats får kvala in och de lag som är i botten, flyttas till division ett. Skillnaden på att ha ett lag i elitserien jämfört med allsvenskan är att elitserien generar mycket mer pengar för klubben och spelarna. Fler besökare kommer till elitseriematcher för damer.

Skyttedrottningar i dambandy

Bandy för damer i Sverige är en framgångsrik sport som har belönats med VM-guld under sju tillfällen. Dambandyn har många skyttedrottningar och Lena Krameus är en av dem. Hon har tagit hem flest titlar och har tagit sju av titlarna när hon spelade i två olika lag, Västerstrands AIK och Stångebro BK. Efter Lena Krameus bedrift kommer Johanna Petterson som tog fyra titlar när hon spelade för Sandviken. Hon är anfallsspelare i laget och har utsetts till årets tjej i bandy under 2003, 2005 och 2008. Under världsmästerskapsfinalen mot Ryssland 2008, gjorde Johanna Pettersson tre av fem mål den matchen. Sverige vann mot Ryssland med 5-2.

Årets skyttedrottning 2016 blev Matilda Plan som har lyckats att få in 19 mål för sitt lag Västerås SK BK. Hon är endast 18 år och spelar som libero/mittfältare. Hon studerar och har spelat tre säsonger för klubben. 2015 blev Matilda Svenler skyttedrottning med 24 mål för sitt lag Skirö AIK. Detta var andra året i rad som hon blev skyttedrottning men året innan fick hon dela positionen med en annan bandyspelare som heter Evelina Johansson som spelar för Sandvikens AIK. De hade 15 mål vardera som rekord. Speciellt Lena Krameus och Johanna Pettersson har varit på listan över årets skyttedrottning vid flertalet tillfällen sedan 1977. Landslaget i bandy för damer har vunnit sju guld i VM och ett silver vilket gör att det svenska laget finns i toppen av listan när det gäller världsmästerskapen för damer.

Dambandy förr och nu

Bandy för damer är en populär sport i många länder, speciellt i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Vid sju tillfällen har det svenska landslaget i bandy för damer tagit hem guldpokalen i VM vilket är fler gånger än något annat deltagande land. Systemet för allsvenskan och elitserien ska inför kommande säsong förändras till att bli ett mer smidigt system. I stället för att ha två serier i allsvenskan blir det nu en serie, delat i två geografiska grupper. Vinnarna går direkt till elitserien och resten, förutom bottenlagen, får kvala in. De andra flyttas ner ett steg till den lägre divisionen. Bland de främsta skyttedrottningarna märks Lena Krameus och Johanna Pettersson som även har varit med och vunnit i VM.