Svenska Bandyförbundet

Svenska Bandyförbundet är den organisation som anordnar tävlingar och kontrollerar spelare inom svensk bandy. Detta är ett förbund med långa anor, och sporten i sig har funnits i Sverige sedan sent 1800-tal. Bandy hade sin storhetstid under första halvan av 1900-talet och efter 1950 har bandyn fått lämna plats åt den mer intensiva och fysiska hockeyn. På senare år har Svenska Bandyförbundet sett ett ökat intresse framför allt från damer och ungdomar. Sporten förutsätter att man är snabb och smidig och därför tilltalar bandy och ishockey olika typer av spelare och publik. Bandy är en av våra klassiska svenska nationalsporter som passar bra i vårt kyliga klimat.

Svenska Bandyförbundet satsar på ungdomarna

Svenska Bandyförbundet bildas

Svenska Bandyförbundet bildades redan 1925 av representanter från 49 olika klubbar. Anledningen var att sporten, på ett par decennier, hade vuxit så pass mycket att man nu ville tävla organiserat och professionellt mot varandra. Under det förra sekelskiftet var det främst överklassen som utövade bandy. Många akademiker, baroner, diplomater och medlemmar från kungahuset intresserade sig för sporten och 1901 spelades den första officiella matchen. Under följande år utvecklades ett seriespel i Sverige som var det första landet i världen med detta. Strax därefter anordnades det första svenska mästerskapet i bandy, 1907. Som en följd av detta ökade sportens popularitet och folklighet i alla samhällsklasser.

Under 1910- och 20-talet fick även medelklassen nog med fritid för att syssla med idrott. Efter att det Svenska Bandyförbundet hade bildats blev sporten ännu mer folklig och ett bra komplement till sommarens fotboll. År 1931 infördes det reguljära seriespelet som stod under förbundets insyn, och man började organisera sporten över hela Sverige. Med en stadig tillväxt fram till 1950-talet så blev bandyn en av våra största sporter med som mest 863 registrerade klubbar i Sverige. År 1956 byggdes den första konstfrusna bandybanan i Sverige, och kort därefter byggdes fler av denna typ så att man kunde spela bandy oavsett om vintern varit kall eller mild.

Bandy för damer

En viktig del av bandyns historia i Sverige är att den redan tidigt tilltalade och spelades av både kvinnor och män. Redan vid 1900-talets början spelade damerna inofficiella matcher i Nybroviken i Stockholm, och runt 1915 spelade man även bandy på andra orter. Det var självaste Kronprinsessan Margareta som bildade en av landets första damklubbar, Kronprinsessans Hockeyklubb, 1908. Det fanns under 1900-talets första hälft flera damklubbar i många städer runt om i Sverige och Svenska Bandyförbundet planerade att stödja ett seriespel för kvinnorna under 1930-talet. Det dröjde dock ytterligare ett decennium innan damerna började spela i en organiserad nationell liga.

Svenska Bandyförbundet tillsatte en damkonsulent 1969, Ann Elefalk. Hon innehade posten i 22 år och var mycket drivande i frågor som rörde damer och bandy. Bland annat reste hon runt till skolor i landet och uppmuntrade tjejer till att börja med sporten. Även om bandy länge spelats av damer i Sverige så dröjde det ända till 1980 innan den första officiella landskampen spelades av vårt svenska damlag. Då mötte vi Finland och vann med hela 14-3 på hemmaplan. Detta möte upprepades flera gånger under 80-talet med varierande resultat. Kapten för laget var redan nämnda Ann Elefalk. Idag ser Svenska Bandyförbundet en stark tillväxt på damsidan, och sedan VM började arrangeras för damer så har Sverige vunnit sju av åtta mästerskap. Den enda gången man hamnat tvåa var 2014 och det var ryskorna som på hemmaplan då övermannade svenskorna.

Bandy – en riktig folksport

Idag har Svenska Bandyförbundet betydligt färre medlemsklubbar än vad man hade på 1950-talet. Intresset för bandy har fått konkurrens av hockeyn som snabbt tagit över bland vintersporter. Den långa traditionen av bandy i Sverige håller dock liv i sporten ännu och i publiken finns många entusiaster som tycker att det är något alldeles särskilt med just bandy. I Sverige är bandy kultur och vi är ett av de dominerande länderna på den internationella arenan. Både herrar och damer plockar hem guldmedaljer i VM, och Svenska Bandyförbundet arrangerar varje år världens största tävling för klubblag, World Cup i Sandviken. Hur framtiden ser ut för svensk bandy är svår att avgöra, kanske växer sporten tillbaka i takt med att guldmedaljerna trillar in.