Världsmästerskap

Inget är väl så spännande som ett nytt världsmästerskap inom din favoritsport? I år går VM i bandy av stapeln här på hemmaplan i Sverige och det är Sandviken som står som värdstad för detta världsmästerskap. VM anordnas av det högsta internationella förbundet inom sporten, Federation of International Bandy (FIB), och idag har förbundet 33 anslutna nationsförbund. Det är dock långt ifrån alla dessa länder som är med och tävlar i VM av olika anledningar. Mästerskapet har länge dominerats av de starka nationerna från norr med Sverige i spetsen. FIB är idag också lokaliserat i Stockholm där det först bildades 1955.

Världsmästerskap på hemmaplan

Det första officiella världsmästerskapet hölls 1957 i Finland och hade då blott tre deltagande länder; Finland, Sverige och Sovjetunionen. Norge började med att bojkotta detta mästerskap som en protest mot att Sovjet marscherat in och ockuperat Ungern året innan. Vid nästa VM stod Norge som värdnation och Sovjetunionen vann faktiskt alla de första elva mästerskapen. Trots att Sverige fick arrangera flera världsmästerskap på hemmaplan dröjde det till 1981 innan herrarna till slut plockade hem en guldmedalj, då på plats i Sovjet. Faktum är att antingen Sverige eller Sovjetunionen (och efterföljande Ryssland) vann samtliga VM i bandy fram till 2004 då Finland lyckades slå Sverige i finalen.

Nu för tiden så är det betydligt fler länder som deltar i de årliga världsmästerskapen. Det har dock inte skett stora förändringar vad gäller fördelningen av guldmedaljer. Sedan Finland vann 2004 så har ordningen återställts och det är oftast Ryssland som vinner, med enstaka inslag av ett svenskt guld. Årets världsmästerskap på hemmaplan kanske kan bjuda på en tolfte VM-seger för vårt svenska landslag, samtidigt som vi kanske får se flera nya nationer göra debut. Danmark, Schweiz, Australien och Armenien säger sig vilja deltaga men ännu har de inte infunnit sig vid någon större turnering, trots att deras nationsförbund är anslutna till FIB.

Världsmästerskap kan öka intresset bland yngre

Bandy som kultur

Bandy är något av ett kulturfenomen under våra svenska vintrar. Många av den äldre generation som upplevt bandyns storhetstid packar gärna ner en termos med kaffe och äter korv i kylan vid utomhusrinkarna. Bandyn har länge varit vinterns motsvarighet till fotboll och en folksport eftersom man inte behöver ha lika mycket skydd och utrustning som i ishockey. Sedan hundra år tillbaka har både män och damer spelat bandy i mer eller mindre organiserade tävlingar och när det nu vankas världsmästerskap igen är det många som blir förväntansfulla. På damsidan spelas VM bara vartannat år, men även där är svenskorna i världstoppen.

Nästa år hålls VM i bandy för damer i Kina. Av de åtta världsmästerskap som har gått av stapeln har svenskorna vunnit hela sju gånger. Det var bara 2014 som man fick nöja sig med ett silver efter att Ryssland vann på hemmaplan. Chansen att Sverige vinner även nästa år är därmed ganska stor, och vi har en bra tillväxt av bandydamer för kommande mästerskap. De konkurrerande lagen är framför allt Ryssland, USA och Finland, medan den blivande hemmanationen Kina ligger längst ner på rankingen.

Sverige i världstoppen

Kort sagt kan man säga att de svenska lagen trivs bra när det vankas världsmästerskap och de har länge dominerat den internationella scenen. Det ser ljust ut även för kommande tävlingar och det borde finnas ett stort intresse för bandy i Sverige. Tyvärr är sporten inte lika populär som den var i mitten på 1900-talet när både spelare och publik drogs i stora massor till bandyn, men ännu finns det en viss kultstatus kring den. När årets världsmästerskap nu går på hemmaplan så kanske intresset väcks till liv igen och om vi dessutom tar hem en guldmedalj kan det bli en ny publiksuccé. Kanske lockas fler och fler tillbaka till den tekniska och actionfyllda klassiskt svenska vintersporten.